Es van donar idees per convertir l'històric edifici de Santa Agnès de Malanyanes en un equipament públic apte per a usos municipals.
L’Ajuntament de la Roca del Vallès va convocar la ciutadania, les associacions i les entitats roqueroles a un procés participatiu per recollir valoracions i opinions sobre la definició dels futurs usos de la Rectoria Vella de Santa Agnès de Malanyanes, que l’Ajuntament prendrà en consideració a l’hora de definir i desenvolupar el projecte.
El taller, celebrat el 2 de juliol al pla de l’Horta, va durar dues hores i va començar amb unes paraules de benvinguda i agraïment de l’alcaldessa, Marta Pujol. A continuació, els veïns i veïnes van escoltar una exposició tècnica de l’arquitecte sobre els possibles usos que poden tenir les diferents plantes de l’edifici. Seguidament, els participants van valorar el projecte en quatre grups de debat (amb l’ajuda de plànols de la planta baixa, de la primera planta, la segona, i d’un plànol frontal), van escriure les seves aportacions i les van exposar en públic.
L'alcaldessa i regidora de Participació Ciutadana, Marta Pujol, ha assegurat: “L'objectiu del procés participatiu és donar idees perquè l'edifici, que actualment necessita una rehabilitació integral per mancances estructurals, esdevingui un equipament públic apte per a usos municipals”. La regidora de Participació Ciutadana també ha apuntat: “Amb aquests tallers es garanteix el dret de les persones a estar informades i ser consultades sobre els projectes d’intervenció de l’Ajuntament”.
A partir de la informació presentada a la ponència inicial, els veïns i veïnes van fer aportacions sobre els diferents espais de l’antiga Rectoria, que van ser recollides per l'Ajuntament. Tot seguit, oferim un resum dels temes on va haver-hi més acord:
Planta baixa
Per als participants, la planta baixa hauria de garantir un espai de magatzem, amb armaris de diferents mesures, així com portes amples per facilitar els processos de càrrega i descàrrega. En relació a la planta baixa, també es va sol·licitar disposar de lavabos, bar, vestuari amb dutxes, espai reservat per a activitats infantils, i seccionar certs espais a partir de parets corredores.
Primera planta
Es va recolzar la proposta de l'arquitecte d'entendre la primera planta com un espai de trobada per a les entitats, així com per a usos ciutadans de caràcter més general. També es van donar altres idees, com reservar un espai per guardar material d’oficina, fer una sala d’estudi, una sala insonoritzada, o seccionar espais amb portes corredores.
Segona planta
En el taller participatiu va haver acord en plantejar la última planta com una sala multifuncional per a l’organització d’actes institucionals i d’altres esdeveniments. Les intervencions es van centrar fonamentalment en la necessitat de garantir que la última planta sigui un espai diàfan i lluminós.
Exterior de l’edifici
En la trobada es va proposar mantenir l’estètica actual de l’edifici (especialment les pedres), l’escala exterior i la vegetació que l’envolta. També es va demanar instal·lar plaques solars i prioritzar la llum natural. Es va plantejar, de forma unànime, tenir un espai de magatzem per desar les carrosses i altres materials grans.
La Rectoria Vella és un edifici emblemàtic de principis del 1900 que ja forma part del paisatge de Santa Agnès de Malanyanes. Els nous usos de l’edifici hauran de ser compatibles amb la configuració arquitectònica, la dimensió i la planta quadrada amb tres alçades.
L’1 de maig va començar el procés participatiu per definir el futur ús de la Rectoria de Santa Agnès amb una primera sessió amb els grups municipals de l'Ajuntament, que va arribar després de les reunions inicials de treball entre representants del Govern municipal, l’equip d’arquitectes i la consultora encarregada del procés participatiu.
L'Ajuntament també ha convocat altres processos participatius, com un sobre l’equipament per a les entitats i el jovent, el procés de participació ciutadana pel nou Pla d'Igualtat de Gènere, la votació sobre les lletres de benvinguda als nuclis, o les audiències públiques, com la darrera, de presentació del Pla d’Actuació Municipal, o l’anterior, celebrada als 6 mesos de l’inici del mandat.
L’espai de la Rectoria vella és un dels cincs projectes estratègics que el govern de la Roca del Vallès té previst desenvolupar en aquest període 2023-2027. Les altres actuacions són el centre per a les entitats i el jovent, el casal de joves, el centre per a gent gran, i la terrassa del Centre Cultural La Torreta.
Des que va començar el mandat, l’Ajuntament està treballant en el desenvolupament d’actuacions estratègiques que serveixin per desenvolupar els eixos prioritaris del mandat, que són, entre d’altres, el suport a les entitats en la seva tasca de dinamització i cohesió del municipi, la millora dels serveis adreçats al col·lectiu jove, i l’atenció de qualitat a les persones grans.