COMSalut
A La Roca s’inicia a l’any 2004 un procés comunitari per al barri de La Torreta, impulsat per als sanitaris de centre de salut del barri i recolzat per la direcció de l’ABS. El procés comunitari des de els seus inicis compta amb la participació de entitats del barri (AMPA, Casal d’Avis, AVV, professionals sanitaris i veïn@s a títol personal, es crea un espai de treball que denominem grup comunitari (GC) i també un nucli impulsor (NI) de tècnics. En aquest espais de treball es comença a impulsar un diagnòstic comunitari quantitatiu i qualitatiu (grups, entrevistes…). La Generalitat de Catalunya a l’any 2006 en concedeix una subvenció al Pla de Desenvolupament Comunitari per la feina realitzada, que ens permet tenir una tècnica comunitària a temps parcial treballant pel procés. L’any 2007 es realitza una jornada comunitària on exposen les dades i es fan taules de treball i un plenari que recull totes les aportacions. El NI del Pla Comunitari i el GC analitzen i endrecen les dades i organitzen un nou plenari per decidir àmbit de actuació i línees de treball . Es fan dues publicacions sobre el DX, una quantitativa de dades i un llibret divulgatiu sobre el procés.
L’àmbit d’actuació que es decideix és “Salut i comunitat”. El Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC/PIC La Torreta-La Roca) continua amb els espais de treball establerts i actiu amb la comunitat. Com a característica principal és que l’escola del barri és el centre vertebrador del procés, ens permet treballar amb infància, comunitat educativa i coordinar-lo a nivell del Casal d’Avis del barri. La finalitat és coordinar esforços i recursos i treballar amb una visió intergeneracional.
Al 2014 La Roca s’afegeix al projecte COMSalut que els hi suposa el repte d’ampliar el procés comunitari a la resta del municipi. Per això es crea un grup motor format per professionals de l’Ajuntament, l’Agencia de Salut Pública i l’ABS. En el si del grup motor es suggereix la possibilitat d’organitzar una reunió amb tot el consistori (govern i oposició) per tal d’obtenir un consens a nivell d’ajuntament que facilités el desplegament del COMSalut. Es convida al Dr. Andreu Segura per a la presentació del projecte.
El 18 de febrer es celebra la trobada en la que es presenta el projecte per part del Dr. Andreu Segura, que inicia la sessió amb la presentació d’un vídeo sobre el PINSAP. Es va portar a terme un debat fluir i aclaridor de dubtes. Els diferents grups polítics reben el projecte amb bona predisposició, i que es decideix donar continuïtat a aquest espai per mantenir la comunicació i diàleg engegat.
El projecte forma part de les polítiques sanitàries que impulsa el Departament de Salut, potenciant la salut comunitària mitjançant la col·laboració entre assistència primària, la salut pública i la comunitat.
• L’EAP La Roca del Vallès és un dels setze EAP de Catalunya en què s’ha començat a desenvolupar el projecte COMSalut.
• El projecte COMSalut, “Comunitat i salut: atenció primària i comunitària”, té per objectiu oferir als ciutadans una atenció integral de la salut en tots els àmbits.
• El projecte forma part de les polítiques sanitàries que impulsa el Departament de Salut, potenciant la salut comunitària mitjançant la col•laboració entre assistència primària, la salut pública i la comunitat.