La Roca del Vallès aprova el Pressupost 2020 marcat per noves inversions

Última revisió 31-01-2020 18:59
31/01/2020

S’han aprovat inicialment els comptes per l’any vinent, els quals destinaran més recursos a la millora de l’espai públic i a partides com Ensenyament i Igualtat

El Ple de l’Ajuntament de La Roca del Vallès ha aprovat inicialment un pressupost municipal consolidat per aquest 2020 de 14.596.798,86 euros, dels quals 1.555.293,79 euros es destinaran a inversions. El pressupost ha estat aprovat amb els vots a favor dels regidors de l’equip de govern (ERC i JxR), i el vot contrari dels grup municipals del PSC, C’s i En Comú.

La primera Tinent d’Alcalde i regidora d’Hisenda, Marta Pujol, ha explicat que «aquest és un pressupost realista, que garanteix la prestació de serveis de l’Ajuntament i posa les bases per endegar molts projectes durant aquest mandat. Els comptes han suposat tot un repte per ajustar les partides a la necessitat real de la població, i d’aquesta manera tenir un pressupost seriós, acurat i efectiu».

Noves inversions amb la mirada al futur

El pressupost 2020 destaca per contemplar l’augment de diverses partides encaminades a millorar l’espai públic i els serveis que ofereix el consistori en l’àmbit social. Per una banda, les inversions augmenten de manera molt significativa, atès que l’any 2019 es va optar per no incorporar-ne ja que hi havia eleccions municipals i no es volia condicionar les mateixes ni el futur equip de govern. En especial destaquen les partides d’actuacions en l’espai urbà (260.000 euros), la rehabilitació de les Cases dels Mestres de la Torreta (240.000 euros) i la instal·lació del sistema de videovigilància a les vies públiques (230.000 euros). De les millores a l’espai públic destaca la reposició de mobiliari urbà (100.000 euros), i la millora dels parcs infantils (50.000 euros). A més a més, es preveuen augments pressupostaris per millorar la recollida d’escombraries (26.000 euros) i la neteja viària (20.000 euros).

Accent social i reorganització dels comptes

Pel que fa a les polítiques socials, els comptes preveuen un augment de la partida d’Ensenyament, dotada amb 787.784,72 euros (+37,99%), atès que el consistori ha assumit la gestió de les escoles bressol municipals. Els comptes també preveuen un augment en les polítiques de promoció de la Solidaritat, la Cooperació i la Igualtat (+37,67%) i en la partida d’Esports (13,47%). A més, de cara el 2020 es dotarà de pressupost específic la regidoria d’Imatge i Comunicació i s’ha creat una partida per fomentar la Participació Ciutadana.

Una previsió d’ingressos ajustada i realista

Pel que fa als ingressos, el més destacat és la pujada de l’Impost de Béns i Immobles (IBI) del 4% (del qual el 3% ve imposada per la revisió cadastral que fa el govern espanyol) i l’augment dels impostos indirectes, en concret del Impost de Construccions i Obres (ICIO).  La previsió d’ingressos amb aquest impost durant els passats exercicis sempre es quedava molt curta, i pel 2020 s’ha optat per fer una previsió adequada a les xifres que s’han produït darrerament.

També s’han realitzat diversos canvis en la distribució de les partides, per tal d’agilitzar certs processos administratius i que l’Ajuntament pugui oferir un millor servei a la ciutadania. Per exemple, les accions de millora dels edificis i equipaments municipals passen de la partida d’Urbanisme a la partida de Serveis Generals, i la partida de Turisme es veu reduïda perquè se signarà un conveni amb el Consell Comarcal del Vallès Oriental i aquests diners es contemplen en una altra entrada administrativa del Pressupost. Per últim, una partida que es veu reduïda és la del Fons de Contingència, ja que ja estava previst que el govern espanyol aprovaria una pujada dels salaris dels treballadors/es municipals i aquest augment s’ha fet front des d’aquests apartat.

L’Alcalde de la Roca del Vallès, Albert Gil, ha volgut agrair la tasca de tots els regidors i regidores del govern i del personal municipal per a l’elaboració d’aquests comptes, i ha manifestat que «el nou equip de govern té molt clar que el més important són els veïns i veïnes i el futur del poble, i aquests comptes acompleixen els dos objectius: per una banda prioritzen la prestació de serveis i, per l’altra, fan un esforç d’inversió per millorar la Roca, la Torreta i Santa Agnès durant els propers anys».

 

 

Ple municipal de gener
Ple municipal de gener